Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Σάμιουελ Μπόντεν: ένας πολυτάλαντος πρωταθλητής του 19ου αιώνα



Το 1853 στο Λονδίνο μια φιλική παρτίδα ανάμεσα στον Σούλντερ και τον πρωταθλητή Αγγλίας Μπόντεν είχε φτάσει στην παρακάτω θέση:

  
Ο Μπόντεν, που έπαιζε με τα Μαύρα, βρήκε εδώ το εξής ματ: 1.... Βxγ3+! 2. βxγ3 (υποχρεωτικό) Αα3 ματ. Από τότε το ματ που πραγματοποιείται με δύο Αξιωματικούς μετά από παρόμοια θυσία της Βασίλισσας φέρει το όνομά του.

Ο Σάμιουελ Μπόντεν (Samuel Boden, 1826-1882) ήταν ένας από τους καλύτερους παίχτες του κόσμου κατά τη δεκαετία του 1850. Το 1857 βγήκε δεύτερος στο ισχυρό τουρνουά του Μάντσεστερ πίσω από τον Λέβενταλ και την επόμενη χρονιά έπαιξε μια σειρά από φιλικές παρτίδες με τον ανίκητο Μόρφυ,  ο οποίος δήλωσε για τον Μπόντεν ότι ήταν ο ισχυρότερος Άγγλος παίχτης, καλύτερος και από τον διάσημο Στάουντον. Το 1861 βγήκε δεύτερος στο τουρνουά του Μπρίστολ πίσω από τον Πάουλσεν.

Ο ίδιος ήταν υπάλληλος στους σιδηροδρόμους. Από εκεί και πέρα σταδιοδρόμησε σε πολλούς άλλους τομείς. Το 1851 συνέγραψε ένα βιβλίο για το σκάκι που έγινε διάσημο, ενώ το 1858 ανέλαβε τη σκακιστική στήλη του περιοδικού The Field και την κράτησε μέχρι το 1872. Η σκακιστική αυτή στήλη συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και είναι η παλαιότερη της χώρας.

Εκείνο όμως που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως ο Μπόντεν ήταν ένας πολύ καλός κριτικός τέχνης του καιρού του καθώς και ερασιτέχνης ζωγράφος ο ίδιος, με προτίμηση στη ζωγραφική τοπίων της ιδιαίτερης πατρίδας του. Παρακάτω μπορούμε να δούμε τρεις από τους πίνακές του.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου