Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Βιβλίο - 500 παρτίδες μαιτρ του σκακιούΤο βιβλίο 500 Master Games of Chess των Ταρτακόβερ και Ντυ Μοντ δεν είναι καινούριο. Όχι απλώς δεν είναι καινούριο, είναι περίπου 80 ετών! Κι εν τούτοις είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που θα μπορούσε κανείς να συστήσει σε έναν μεσαίας δυναμικότητας παίχτη, αλλά και σε έναν πραγματικό λάτρη του σκακιού, ο οποίος στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών προσπαθεί να βρει μια άκρη μέσα σε έναν κυκεώνα προγραμμάτων, εκδόσεων, μονογραφιών για τα ανοίγματα και μελέτη χιλιάδων παρτίδων από σκακιστικές βάσεις δεδομένων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει παρτίδες όλων των μεγάλων μαιτρ της ρομαντικής και κλασικής εποχής του αγαπημένου μας παιχνιδιού, αναλυμένες με ώριμο αλλά και κατανοητό τρόπο από τον Ταρτακόβερ, έναν από τους καλύτερους παίχτες και αναλυτές της εποχής του. Στο βιβλίο υπάρχει μια χορταστική συλλογή παρτίδων των Άντερσσεν, Μόρφυ, Στάινιτς, Λάσκερ, Πίλσμπερι, Τσούκερτοτ, Τσιγκόριν, Τάρας, Μάροτσι, Καπαμπλάνκα, Ρουμπινστάιν, Μάρσαλ, Αλιέχιν, Ρέτι και άλλων μεγάλων αστέρων εκείνων των εποχών, που οι παρτίδες τους έχουν πολλά ακόμα να πούνε.

Μια καινοτομία του βιβλίου είναι πως οι παρτίδες είνα χωρισμένες κατά ανοίγματα. Φυσικά η θεωρία των ανοιγμάτων έχει κάνει τεράστια βήματα από τότε, οι βασικές αρχές όμως παραμένουν. Ο αριθμός των παρτίδων είναι αρκετά βατός και μέσα από την ανάλυσή τους πιστεύουμε ότι μπορεί να προκύψει ένα σημαντικό και μόνιμο όφελος.

Ένα από τα καλύτερα βιβλία για το σκάκι που κυκλοφόρησαν ποτέ και κυκλοφορεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου